Als je MBO Verpleegkunde, Maatschappelijke zorg of Verzorgende IG hebt gevolgd en je bent werkzaam in de branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), dan kun je bij Menskracht 7 je geregistreerde mbo-certificaat behalen voor ‘gerontopsychiatrie’.

Ouderen met een chronisch psychiatrische aandoening, vaak in combinatie met chronische lichamelijke aandoening en/of een psychogeriatische aandoening, verblijven steeds vaker in verpleeg- of verzorgingshuizen en vooral ook thuis. Met name door het toenemend aantal thuiswonende psychiatrische ouderen krijgen zorgverleners steeds meer met deze cliënten te maken. Vaak werken deze zorgverleners alleen (‘stand-alone’) en hebben zij handvatten nodig om het gedrag van hun cliënten te herkennen en om met het gedrag te kunnen omgaan. Deze scholing geeft die handvatten.

Je ontwikkelt vakkennis op het gebied van (de omgang met) psychiatrische problemen en de oorzaken en aanleidingen ervan. Je bent bekend met gerontopsychiatrie, psychiatrische ziektebeelden, omgangsproblemen met psychiatrische ouderen en je leert vaardigheden zoals observatie-, ondersteunings- en communicatiemethodieken.

Na het succesvol volgen van de cursus ‘gerontopsychiatrie’ krijg je het officieel erkende certificaat dat wordt opgenomen in het landelijke opleidingsregister van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen.