Vakmanschap in Stappen Tien ervaren metselaars halen diploma

Tien ervaren metselaars, variërend in de leeftijd van 24 tot en met 59 jaar, hebben in zeven week tijd hun primaire diploma metselen weten te behalen. De metselaars, in dienst van de Noord-Hollandse bedrijven HSB en Deurwaarder, hebben deelgenomen aan het project ‘Vakmanschap in Stappen’. Op donderdag 10 april werden zij tijdens een diploma-uitreiking bij Bouwmensen Zaanstreek-Waterland te Zaandam in het zonnetje gezet door Bouwend Nederland, Fundeon en het Regio College.

De mannen werden tijdens de diploma-uitreiking toegesproken door Marten Ris, afdelingsdirecteur Bouw en Infra van het Regio College en Ron Prudon, hoofd personeelszaken van HSB en Deurwaarder. Pudron legde in zijn toespraak de nadruk op het belang van opleiden. Ook in economisch slechtere tijden. “De bouw vergrijst en het is belangrijk dat er jonge mensen worden opgeleid. Tevens is het van belang dat huidige werknemers beter worden – nog beter kwaliteit kunnen leveren en kunnen doorstromen. Door de crisis was dat binnen onze bedrijven moeilijker in te plannen en hebben we gezocht naar oplossingen. Vakmanschap in Stappen gaf ons de mogelijkheid om onze eigen mensen op te leiden.’

Jelke Boersma, adviseur Personeelsontwikkeling van Fundeon, gaf aan veel bewondering te hebben voor de groep. “Het is een hele prestatie dat deze mensen, die het vak in de praktijk hebben geleerd en na de middelbare school, nooit meer in de schoolbanken hebben gezeten, in zeven weken hun diploma hebben weten te behalen”.

Werknemers die al enige tijd in de branche werken maar geen vakdiploma hebben, kunnen dat diploma via Vakmanschap in Stappen alsnog gaan halen. En zoals de naam al zegt: in stappen. Geen lange opleiding, maar via losse vakmodules van steeds een paar dagen.
Vakmanschap in Stappen is een initiatief van cao-partijen in de bouw- en infrasector: Bouwend Nederland, FNV Bouw, CNV Vakmensen, Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra (AFNL), Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN), NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers en de Vereniging van Waterbouwers. De coördinatie van de twee jaar durende pilot Vakmanschap in Stappen is uitbesteed aan Fundeon. Uitvoering gebeurt in nauwe samenwerking met sectorale opleidingsbedrijven en regionale opleidingencentra (roc’s).

 

afbeelding